Start!09 (6) in zwartwit

Op aanraden van Harry De Rooij heb ik deze omgezet in zwartwit met hoog contrast. Ik stuurde ‘m een preview door per mail waarop zijn antwoord alsvolgt klonk:

“het is een kwestie van voorkeur natuurlijk, maar je zou er eens een “Post” aan kunnen wagen.
Laat de bloggers maar eens kiezen.”
Bij dezen, Harry!
M.a.w.: BESTE BLOGLEZER. Gelieve uw voorkeur (liefst iet of wat geargumenteerd) kenbaar te maken. Eeuwige roem zal uw deel zijn!
090926
Advertenties

8 thoughts on “Start!09 (6) in zwartwit

 1. Er zit nog zoveel meer verhaal en vooral detail in de kleuren, er is ongetwijfeld nagedacht over de belichting van dit staaltje circuskunst… waarom zou je dat zomaar negeren door hiervan een zwartwitbewerking te maken?

  De zwartwitbewerking brengt hier voor mij niets extra aan het licht, ze haalt gewoon weg. Mijn voorkeur gaat dus naar kleur.

  MIJN voorkeur en mening hé, die hoef je niet te delen. (maar wel over na te denken 😉 ).

 2. voor mij is het duidelijk de kleurversie. ik vind de foto gewoon te donker om ‘m ook nog in zwart wit te zetten. nu is het beeld algemeen te donker voor mij. ik vind de kleuren ook gewoon zo mooi, zo heel zacht, bijna geen kleur, maar toch een beetje. dat vind ik prettig aan sommige foto’s. ik vind de lichtweerspiegeling op de grond ook iets te fel in de zwartwitversie. Die zou van mij bijna helemaal mogen wegvallen. De vloer glanst een beetje te hard… geen professionele fotografiemening dus, maar gewoon de mening van een simpel zieltje…

 3. Kleur – geen twijfel mogelijk.

  Er gaan m.i. tè veel nuances verloren in de Z/W versie – zoals Joris al zei: “De zwartwitbewerking brengt hier voor mij niets extra aan het licht, ze haalt gewoon weg. ”
  Zo haalt ze bijv. ook het “middelpunt” van de compositie en van de beweging weg van het gezicht en dat maakt het gehele beeld toch zwakker. Niet onbelangrijk, toch…

  Maar ook voor mij geldt dat ik geen pro ben: so it’s still your call…

 4. alleen al je weerspiegeling op de vloer die wegvalt vind ik zonde in dees zww!

  VEEL TE DONKER…
  de grijsgradaties zou je evtl nog wel wat kunnen optrekken, verruimen…. dan zou het nog wel eens leuk kunnen worden….

 5. Dit is interessant. Ik heb de discussie aangezwengeld, dus wil ik niet nalaten mijn argumenten te geven voor mijn voorkeur.
  Ik heb vaak een voorkeur voor ZW omdat dan de essentie van een aantal beeldende elementen als licht, lijn, compositie beter tot zijn recht komen. Ik houd ook erg van zware contrasten, dus deze foto spreekt mij zeker aan. Michael zei het al, het haalt weg, en dat maakt het voor mij nu juist interessant omdat het dan heel grafisch wordt. Ik zie nu dat anderen er anders over denken, met steekhoudende argumenten komen en dus was ik even aan het twijfelen. Toch blijf ik bij mijn keuze, en realiseer mij dat dat een mening is en niets meer. Overigens denk ik ook dat een blog kan en moet dienen om discussie los te maken. Hier gebeurt dat en dat is prima.

 6. @Harry: je hebt gelijk als je zegt dat in het algemeen :”… dan de essentie van een aantal beeldende elementen als licht, lijn, compositie beter tot zijn recht komen.”
  Maar ik twijfel of dat ook zo is in dit specifieke geval.
  De foto slaagt er m.i. niet meer in om de aandacht te vestigen op de concentratie die af te lezen is van het gezicht van de artiest. Die wordt eerder verlegd naar de twee lijnen van zijn rolding (hoe heet zoiets eigenlijk ??).

 7. @ Michael: Dat is zo. De aandacht komt op heel andere dingen te liggen dan nuance, gezichtsuitdrukking, concentratie, grijstonen etc. het komt te liggen op de elementaire beeldelementen die erin zitten, en dat spreekt mij nu juist aan. Deze grafische contrastrijke vorm valt niet te combineren met alle details die in de foto zitten en dus kies je daarvoor of niet. De aandacht gaat uit naar de lijnen van het rolding (ik weet ook niet hoe dat heet), maar zeker ook naar de kop, de gespierde arm, de ramen boven en de lichtval onder, met als sterk contrapunt in die lijn het raam rechts. En natuurlijk, het zijn geen absolute waarheden die ik verkondig, ik vertel alleen waarom het mijn voorkeur heeft. Ik hoop op nog meer reacties.

 8. @allemaal: EIN-DE-LIJK een beetje inhoudelijke discussie waar ik iets uit leer. Hoera! Bedankt daarvoor! Jullie zijn schatten 🙂
  On topic: ik ‘snap’, cognitief, Harry zijn standpunt en argumenten daarvoor. Ik snap waar hij naartoe wil met wat hij zegt (in tegenstelling tot jouw eerste mailtje, hè Harry? 🙂 ). Maar ik heb zelf ook het gevoel dat als er meer sterke elementen (waarmee ik niet wil zeggen dat ik mijn eigen beeld gewéldig zou vinden ofzo hè – ik spreek gewoon over het algemeen) in een beeld zitten, je er langer bij blijft hangen om ernaar te kijken en verder te zoeken. ’t Is mijn beginnersmening, heel bescheiden, maar ’t is wel mijn mening. 🙂
  @Harry: ik hoop ook op nog meer reacties, maar ik ga stiekem toch mijn volgende beeld posten, oké? Voel jullie vooral vrij om ook dààr te zeggen wat je denkt en voelt als je dat beeld ziet. Als je niéts denkt of voelt – even welkom om mij dat te vertellen dan 🙂 Bedankt! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s