Dag Van De Amateurfotograaf

Gisteren, 14 november, werd in het fotomuseum de Dag Van De Amateurfotograaf georganiseerd. Eén van de workshops die ik er volgde was een soort van portfoliobespreking door Dries Roelens van Stieglitz19, een ‘galerij die zich specialiseert in 21ste-eeuwse fotografie’. Vreemd genoeg vond deze Dries Roelens mijn concertfotografie blijkbaar wel oké (ook niet meer dan dat, veronderstel ik, maar bon). Vooral bovenstaand beeld vond hij blijkbaar goed.

De fietsenreeks (klik1, klik2 en klik3), waar ik over het algemeen en langs verschillende kanten, veel complimenten op kreeg, vond hij precies maar niks. ’t Is te zeggen. Hij klikte erdoor en zweeg. Maar dat zegt genoeg, vind ik. 🙂

De rest van de dag was maar zus en zo. De presentatie door Arno Roncada was interessant. Zijn reeksen “Blind People’s Interiors” en “Darkroom” vond ik boeiend. Ik vond het vooral leuk om eens iemand gefundeerd te horen praten over zijn werk. Dat mis ik een beetje in mijn omgeving of op het internet. Er worden veel foto’s gepost, langs alle kanten (ik pleit eveneens schuldig) maar nergens wordt klaarblijkelijk door een kunstenaar (waar ik mezelf niet toe reken, voor alle duidelijkheid!) een soort van duidig gegeven bij zijn/haar werk. Ofwel ken ik niet de juiste kanalen – dan mag u mij daar via de comments op wijzen. Alvast bedankt.

De presentatie werd gevolgd door een debat tussen vier Grote Mensen: Artur Eranosian, Dries Roelens, Arno Roncada en Tom Verbruggen. Dit was leuk om naar te luisteren, maar ik heb niet het gevoel dat ik er veel toepasbare informatie uit heb kunnen plukken.

Na de middag volgde ik vervolgens twee workshops (waarvan eentje hierboven reeds werd beschreven). De andere was een sessie rond het samenstellen van een e-portfolio. De mensen die mijn thesis wat hebben gevolgd (hetzij live, hetzij per facebook) weten dat ik iets héb met het e-portfolio. 🙂 De presentator van dienst begon met ons uit te leggen op welke resolutie we best onze beelden op internet plaatsten. Behalve het feit dat ik dit eigenlijk al wel wist, was dit wel nuttige informatie in een dergelijke sessie. Maar toen begon het. Hij toonde met veel kliks (ge-beamer’d op een veel te kleine oppervlakte waardoor we geen letter konden lezen) en vooral géén woorden het gebruik van jAlbum. Eenzelfde tool als daar zijn Picasaweb, Flickr, etc… Een online stockage van foto’s. That’s it. Heel jammer, vond ik, want over het samenstellen van een online fotoportfolio is veel meer te vertellen dan dat. En dus bleef ik enorm op mijn honger zitten.

En dat is zowat het algemene gevoel na de Dag Van De Amateurfotograaf: honger. Niet omdat wat ik voorgeschoteld kreeg, niet smaakte, maar wel omdat ik vooral heel wéinig voorgeschoteld kreeg.

09_11_15

Advertenties

5 thoughts on “Dag Van De Amateurfotograaf

 1. De middagworkshps kon ik helaas niet mee doen wegens te laat ingschreven. Over de rondleiding in het museum had ik meer verwacht. Toch blij dat ik enkele interessante dingen heb kunnen opsteken. Trouwens, een debat van een uurtje, daarr mag je de hemel niet van verwachten!

 2. Je was beter naar het Zuiderspershuis afgezakt, een beetje verder op de Waalse Kaai. Daar was een workshop door Mike Larson (georganiseerd door Calumet), verschrikkelijk interessant. Was een hele boeiende dag die zo is voorbij gevlogen. Zeer leerrijk, goeie tips & leuke anekdotes gehoord & vele prachtige foto’s gezien.

 3. Goed verslagje.

  Roncada was inderdaad boeiend. Fotografie die op de eerste plaats rond een concept lijkt opgebouwd en pas op de tweede plaats rond de eigenlijke beelden (zo ervaar ik dit ten minste) is ver van mijn bed, maar daarom niet minder interessant. De man zelf leek zich ook prima thuis te voelen op een podium. Het was duidelijk niet voor het eerst dat hij zijn werk toelichtte. En dat heeft dergelijke fotografie toch wel nodig, een woordje uitleg.

  Het panelgesprek ging over hoe je geld kan verdienen met fotografie, terwijl het publiek toch bestond uit amateurs, die waarschijnlijk heel graag wilden horen, hoe je je werk aan een breder publiek kan TONEN. Hoe je jezelf verkoopt, maar dan niet meteen in de financiële betekenis.
  Zowel moderator als deelnemers in het panel waren boeiende sprekers, maar volgende keer kan men misschien toch beter deelnemers en vraagstelling kiezen in functie van het publiek (namelijk amateurfotografen).

  De namiddag heb ik gebruikt om Michiel Heyndrickx zijn tentoonstelling te bekijken (want ik was te laat voor inschrijving voor Dries Roelens).
  Ik was heel aangenaam verrast. Veel foto’s gaven mij een “hé ja!”-gevoel (‘k weet niet of dit duidelijk is, maar kan het niet anders omschrijven).

  Op zo’n dag zie ook nog es iemand, wat ook altijd plezant is. Al bij al toch de moeite om tot op ‘Zuid te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s